Уд - Oud
Видео
Asik Veysel
Arif Sag


English Български Türkçe

Уд - Oud

Уд - Професионален Уд

Уд е струнен музикален инструмент с къса шия, крушовидна форма, лютнята на Арабския свят, директния предшественик на Европейската лютня. Името му идва от al-oud (клон, разклонение на дърво).

В един уд има пет чифта струни, всеки чифт е настроен на един и същи тон, и самостоятелна струна която същевременно е най-тънката и е позната като bamteli на Турски.

Най използвания начин за настройване на уд е настройване на всяка струна на четвъртина. Най-използваната Турска настройка с D като най-високата отворена струна е DAEBF#C#.

Различни видове Уд

Има също и Арабски вариант на настойка където интервалите остават същите обаче акорда на всяка стуна се смъква с цяла стъпка; CGDAEB.

Други настройки са CGDAGD, GDAEDA, DAEBAE, GDAEDA. Този музикален инструмент се смята като кралят, султанът или емирът на музикалните инструменти.

Уд с рогообразен кафез


Той е принципния инструмент на Арабският свят и е на второ място по важност в Турция ( ud ), Иран, Армения и Азербейджан.

Играе същo и важна роля в Гърция (outi).

Също така много се използва в северните Африкански страни като Мароко, Тунис, Алжир, Египет и Судан.

Късата шия на уда позволява на музиканта да свири много бързо.

Уд с рогообразен кафез


На кчествените уди които предлагаме (oud-1 и oud-4), използваме абаносово дърво за ключовете и грифтовете. На oud-1 абаносовите грифтове се разширяват на голяма музикална клетка. На oud-2 и oud-3 ключовете, клетките и грифтовете са от орех или палисандрово дърво.

Инструментите предлагани от нас са с традиционалнни орехови ключове. За по лесна и продължителна настройка използваме също качественни ключове за китара които са за 25€.

При поръчка също така може да се направи и лакиране на самия инструмент. Поръчай!


Copyright 2006 - 2023 Orientika.com - За Контакти