Баглама - Baglama
Видео
Asik Veysel
Arif Sag
English Български Türkçe

Баглама - Baglama

Баглама - Професионална Електро Баглама
Професионална Декорирана Баглама

Баглама e най-използваният струнен музикален инструмент в Турция. В различните региони и според големината си инструментът има различни имена като Баглама, Диван Сазъ, Бозуки, Джоур, Koпуз Ързъва, Джура, Тамбура и др. Поръчай!

Джура Джура ( Cura ) е най-малкият представител на семейството на багламата с най-висока настройка на звука. Другият представител, който е малко по-голям от джурата, със звук една октава по-ниска от нея, е тамбурата. Представителят с най– дълбокия звук е Диван Сазъ ( Divan sazı ), който е с една октава по ниска от тамбурата. Поръчай!
Сазове Музикалният инструмент баглама има три основни части - корито, тяло и дръжка. Коритото се прави най-често от черница, хвойна, бук, смърч или орех. Тялото се прави от смърч, докато за дръжка най-често се използва бук или хвойна.
Ключове за саз В края на дръжката са разположени винтовете, чрез които се прави настройката на инструмента. Баглама се свири с мъзрап ( mızrap ) или тезене ( tezene ), които са направени от кората на черешово дърво или пластика. В някои случаи се свири директно с пръсти. Тази техника е известна като селпе.
Струни на саз

Струните при багламата се групират по две или по три. Тези струнни групи могат да се настройват по най-различен начин. Например в настройката наречена Баглама Дюзени ( Baglama Düzeni ) струните в най-долната група дават нотата " A " , средната група струни " D " нота и най-горната група струни дават нотата " E ". Освен тази настройка има също така Кара, Мустезат, Абдал, Раст и др. настройки.

Електро Саз

При нас се предлагат и електронни баглами, които може да се включат към някой ел. усилвател. Той може да бъде както с единичен, така и с двоен адаптер.

Поръчай!

Copyright 2006 - 2023 Orientika.com - За Контакти